Binnen ons centrum kun je ook terecht voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal of Implanon (hormoonstaafje in de bovenarm). Je kunt hiervoor contact opnemen met je verloskundigenpraktijk. Zij kijken, samen met jou, welke anticonceptiemethode het beste bij jou/jullie past, bespreken de voor- en nadelen en geven, indien gewenst, een recept mee voor een spiraal of Implanon. Ook kan de verloskundige een afspraak voor jou bij ons centrum inplannen.

Wij bespreken voorafgaand aan de plaatsing de werking van de gekozen anticonceptie, de voor- en nadelen, en kijken aan de hand van de medische voorgeschiedenis of deze methode voor jou geschikt is.

 

Spiraal

We zijn bevoegd en bekwaam om alle soorten hormoon en koperhoudende spiralen te plaatsen. Een spiraal kan, afhankelijk van welk type, 5-10 jaar blijven zitten.

Er wordt voor en direct na de plaatsing van een spiraal een inwendige (vaginale) echo gemaakt om eventuele bijzonderheden op te merken en te kijken of de spiraal goed geplaatst is. Het landelijk advies is om 6 weken na de plaatsing van een spiraal terug te komen voor de nacontrole. Dit omdat een deel van de geplaatste spiralen uitzakt. Dit gebeurd meestal rondom de 1e menstruatie na de plaatsing. Tijdens de nacontrole controleren we d.m.v. een inwendig onderzoek met 2 vingers of de spiraal zich nog in de baarmoeder op de juiste plaats bevindt. Tevens wordt er een inwendige echo gemaakt.

 

Implanon

Een Implanon is een hormoonstaafje dat aan de binnenkant net onder de huid van je bovenarm wordt geplaatst. Het staafje kan 3 jaar blijven zitten en geeft dagelijks een lage dosis hormoon aan je lichaam af. 

Tijdens het plaatsen en verwijderen wordt er een kleine hoeveelheid verdoving onder de huid ingespoten, zodat het nagenoeg pijnloos is. Het plaatsen is een korte eenvoudige handeling. 

Na het verwijderen van de Implanong (na 3 jaar) kan er, indien gewenst, gelijk een nieuwe Implanon geplaatst worden.

 

Voor meer informatie

Ga naar www.anticonceptie.nl. Hier vind je uitgebreide informatie over alle soorten anticonceptiemethoden, werking, eventuele bijwerkingen, manier van plaatsen, enz.