Binnen ons echo centrum kan je terecht voor de volgende medische echo's:

- Vitaliteit

- Bloedverlies

- Termijn

- De 13 wekenecho

- De 20 wekenecho

- Meten van de baarmoederhals

- Groei

- Placenta

- Ligging

- Echo na een miskraam

- Gynaecologische echo (de gezondheid van baarmoeder, eileiders en eierstokken)

- Fertiliteitsecho

- Spiraalcontrole

 

Wat is een medische echo?

Een medische echo is een echo met een medische reden. Hier onder vallen ook de screeningsecho's ETSEO en TTSEO. Tijdens deze echo's wordt gekeken naar de ontwikkeling van de baby en worden mogelijk ernstige lichamelijke afwijkingen opgespoord. Dit onderzoek is onderdeel van de prenatale screening en is vrijwillig. De 13 weken echo wordt ookwel ETSEO genoemd dit staat voor Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek. De 20 weken echo wordt ookwel TTSEO genoemd dit staat voor Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek. Een andere medische echo is een groei echo ookwel biometrie genoemd. 

Bij de 13- weken echo mag er wettelijk gezien geen uitspraak gedaan worden over het geslacht. Daarnaast mag er bij zowel 13- als de 20-weken echo wettelijk geen 3D/4D echo gemaakt worden. Wel proberen we een mooie (2D) profielfoto van jouw kindje te maken. Neem altijd je eigen USB-stick mee, hier kunnen foto’s en filmpjes op gezet worden. Voor pretecho's verwijzen wij naar Pretecho Joy.

13-weken echo:

Dit is een screeningsecho die wordt uitgevoerd tussen de 12 en 14 weken zwangerschap. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de vroege ontwikkeling van de baby en worden mogelijke ernstige lichamelijke afwijkingen opgespoord. Dit onderzoek is onderdeel van de prenatale screening en is vrijwillig. De 13-weken echo is optioneel, en je beslist zelf of je deze wilt laten uitvoeren. Tijdens je eerste bezoek aan de verloskundige krijg je de vraag of je meer wilt weten over de 13-weken echo. Als je dit wilt, krijg je een uitgebreid counselingsgesprek waarin je wordt geïnformeerd over het onderzoek en de wetenschappelijke IMITAS-studie. 

Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt. Denk goed na over vragen zoals hoeveel je tijdens de zwangerschap al wilt weten over jouw kind en wat je zou willen doen als je te horen krijgt dat jouw kind een lichamelijke afwijking heeft.

De echo wordt uitgevoerd tussen 12+3 en 14+3 weken en duurt ongeveer 40 minuten. Onze ervaren echoscopist maakt een gedetailleerde echo van jouw kind. Dit onderzoek neemt ongeveer 40 minuten in beslag, waarbij je comfortabel kunt liggen en de echoscopist zorgvuldig naar de ontwikkeling van je kind kijkt. De kosten van de echo zelf worden vergoed, maar eventuele vervolgonderzoeken kunnen onder het eigen risico vallen. In Nederland is deelname aan de wetenschappelijke IMITAS-studie vereist om deze echo te kunnen laten uitvoeren.

20-weken echo:

Dit onderzoek vindt plaats tussen de 18 en 22 weken zwangerschap, bij voorkeur tussen 19+0 en 19+6 weken. Tijdens deze echo wordt de baby uitgebreid onderzocht op structurele afwijkingen, zoals hartafwijkingen, afwijkingen aan de hersenen of de ruggengraat, en andere mogelijke aangeboren aandoeningen. Dit onderzoek is niet verplicht, maar biedt belangrijke informatie over de gezondheid van je baby.

Direct na de echo ontvang je de uitslag. In de meeste gevallen, bij 95 van de 100 zwangerschappen, ziet de echoscopist geen afwijkingen en is vervolgonderzoek niet nodig. Mocht er bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen iets worden waargenomen dat een mogelijke afwijking zou kunnen zijn, dan kun je zelf beslissen of je vervolgonderzoek wilt laten uitvoeren.

Vervolgonderzoek en kosten

De kosten van het uitgebreide counselingsgesprek, de 13- en 20-weken echo zelf en eventuele vervolgonderzoeken worden volledig gedekt en gaan niet ten koste van je eigen risico. Alle zwangere vrouwen in Nederland hebben de mogelijkheid om te kiezen voor deze onderzoeken als onderdeel van hun prenatale zorg.

Indien je ervoor kiest om een uitgebreid gesprek (counseling) te hebben over de 13- of 20-weken echo, geef je toestemming om bepaalde persoonsgegevens vast te leggen in jouw zorgdossier en in een landelijk systeem (Peridos). Als je ook besluit om de echo te laten uitvoeren, worden ook hierover gegevens vastgelegd. Dit proces zorgt voor een zorgvuldige registratie en opvolging van de resultaten, waardoor je volledig geïnformeerd en ondersteund wordt gedurende deze bijzondere periode van je zwangerschap.

Lees hier meer over de 13-weken echo en wat er met je gegevens gebeurt.
Lees hier meer over de 20-weken echo en wat er met je gegevens gebeurt.

 

 

Hoe wordt de echo gemaakt?

Een echo vindt inwendig (vaginaal) of uitwendig (via de buikwand) plaats. Welke manier gekozen wordt, hangt af van de duur van je zwangerschap, de ligging van de baby en het doel van de echo. Zie je op tegen een inwendige echo, dan mag je dit te allen tijde kenbaar maken bij de echoscopiste. Wij kunnen hier dan rekening mee houden of de echo, indien mogelijk, uitwendig maken.

 

 

Is een echo veilig?

Echoscopie is een veilige onderzoeksmethode. Er worden geluidsgolven uitgezonden en door de inwendige structuren in de buik weerkaatst. Deze geluidsgolven zijn niet te horen met het menselijk gehoor. Het teruggekaatste geluid wordt omgezet naar beeld. Hierdoor kun je jouw kindje op de monitor bekijken. Dankzij onze moderne apparatuur kunnen wij een 2D, 3D en 4D echo aanbieden, mits het kindje er goed voor ligt.